Тел: +38 (068) 336-87-17    E-mail: sovailo@ukr.net
  • Укр
  • Рус

ПЕРШИЙ МАГАЗИН ПЛИТКОРІЗІВ

ПЕРШИЙ МАГАЗИН ПЛИТКОРІЗІВ

Дилер торгових марок "EINHELL", "FORTE", "ODWERK", "WERK" та інших

Продаж та прокат електроінструментів

Як вибрати генератор? Поради.

Як вибрати генератор? Поради.
При виборі пристрою потрібно враховувати його вагу, габарити, тривалість роботи, наявність автоматизації, рівень шуму, споживання палива, потужність і звичайно ціну.

Скільки фаз має бути у генератора?
Для того, щоб відповісти на це питання необхідно зрозуміти, які споживачі будуть підключені до електрогенератора. До однофазної електростанції можна підключати тільки однофазих споживачів. До трифазної електростанції можна підключати як однофазні, так і трифазні. Але ця властивість не означає, що трифазні електростанції завжди краще. Необхідно пам’ятати, що для більшості генераторів максимально допустиме навантаження на кожній фазі не повинна перевищувати 30%. На практиці це означає, що з однофазної розетки трифазного генератори ви не зможете зняти більше однієї третини від номінальної потужності. Тобто якщо у трифазного генератора номінальна потужність 6 кВт, то з розетки в 220 В ви зможете зняти не більше 2 кВт. Крім того, при підключенні споживачів до трифазних електростанціям необхідно домагатися рівномірного розподілу навантажень по фазах.
У підсумку трифазну станцію найкраще брати тільки тоді, коли у вас є трифазний споживач. Якщо ж всі споживачі однофазні, то в абсолютній більшості випадків варто зупинитися на однофазному генераторі.
Як розрахувати необхідну потужність генератора?
Потужність – це один з головних параметрів, які потрібно враховувати при виборі генератора. Щоб визначити необхідну потужність електрогенератора слід перевірити потужність приладів, які будуть до нього підключатися. Потрібно враховувати, що потужність електрогенератора повинна перевищувати суму потужностей всіх під’єднуваних одночасно приладів, які працюватимуть більше п’яти хвилин, на 20-30%. Це обумовлено тим, що електростанція буде працювати в найбільш оптимальному режимі лише в тому випадку, коли підключена до неї навантаження не перевищує 80% від номінальної потужності.
Якщо потужність генератора підібрана невірно, то, ймовірно, ви зіткнетеся з:
• перевантаженням генератора і його подальшою зупинкою;
• зниженням терміну експлуатації через тривалої роботи на граничних режимах;
Підібравши ж потужність правильно, ви отримаєте можливість підключати, та живити від електростанції мережі не передбачені раніше невеликих споживачів.
Вати, вольт-ампер і коефіцієнт потужності
Зверніть увагу, потужність може вимірюватися в ватах (Вт) і вольт-амперах (ВА). Якщо в інструкції до приладу і в інструкції до генератора потужність вказана в різних размерностях, то варто навести обидва значення до загальної одиниці виміру. Для перекладу кВА в кВт необхідно значення в вольт-амперах помножити на коефіцієнт потужності (cos ȹ).
Припустимо, у нас є електростанція потужністю 3 кВА і коефіцієнтом потужності 0,8; провівши нескладні обчислення, помноживши 3 на 0,8, ми дізнаємося, що потужність цієї установки складає 2,4 кВт. Тепер обчислимо, пилосос якої потужності до неї можна підключити. Зазвичай (cos ȹ) пилососа становить приблизно 0,5. Разом, розрахуємо потужність пилососа: 3 × 0,8 × 0,5 = 1,2 кВт.
А якою має бути потужність обігрівача, який можна підключити до описаної вище електростанції? Оскільки обігрівач не володіє реактивністю, коефіцієнт його потужності дорівнює одиниці. Помножимо: 3 кВА × 0,8 × 1 = 2,4 кВт. Тобто, потужність обігрівача така ж, як і потужність самої електростанції.
Резистивні, індуктивні, ємнісні споживачі
Для правильного підбору генератора важливо знати резистивні, індуктивні або ємнісні прибори ви збираєтеся використовувати. Резистивні прибори споживають струм з активною потужністю, попросту ті, у яких немає електродвигуна. До них відносяться нагрівальні прилади, лампи розжарювання, кухонні плити. Для даного виду приладів підійде будь генератор відповідної потужності, так як вони повністю перетворюють споживану потужність в світ або тепло.
Індуктивні – це прилади, які працюють від електродвигуна. Наприклад, компресор, насос або пилорама. Для цього виду характерна втрата потужності за рахунок тертя обмотки, тому в якості корисної потужності використовується всього 70% від початкового показника. Також в індуктивних приладах додаткова потужність потрібна для запуску двигуна. Тому при роботі з такими пристроями краще мати запас потужності генератора близько 20%.
У разі купівлі електростанції для підключення до неї індуктивних приладів, неодмінно слід дізнатися, який максимальний струм вона здатна витримувати.
Ємнісні прилади – це найбільш чутливі споживачі струму (наприклад, професійні розрядні лампи, лампи-спалаху). Для роботи з такими пристроями використовують виключно асинхронні генератори.
Пусковий струм
Пусковий струм – це струм, що виникає на короткий проміжок часу після запуску обладнання, оснащеного електродвигуном. Пусковий струм може в кілька разів перевищувати номінальну потужність агрегату. Значення цього струму можна знайти в паспорті приладу. Для наближених розрахунків можна використовувати наступну таблицю:
Телевізор 1 А
Кухонна плита 1 А
Кавоварка 1 А
Обігрівач 1 А
Лампи розжарювання 1 А
Пилосмок 1,2 А
Мікрохвильовка 2 А
Пральна машина 3,5 А
Комп’ютер 2 А
Холодильник 3,3 А
Фризер 3,5 А
Електрорубанок 2 А
Углошліфовальна машина (болгарка) 2 А

Бороздороб 2 А
Шліфувальна машина 2 А
Електропила 2 А
Дриль 2 А
Кип’ятильник, котел (Бойлер) 2,5 А

Плиткоріз 2,5 А
Бетономішалка 3,5 А
Перфоратор 2,5 А

Відбійний молоток 3,5
Кондиціонер 3,5 А
Погружной насос 5 А
Електром’ясорубка 5
  А
Паркетошліфувальна машина – 5А

Маленька хитрість – якщо підключати обладнання не безпосередньо до генератора, а через досить товстий і довгий подовжувач змотаний в котушку (потрібно намотати дріт витками, скажімо, на палицю), то в цьому випадку подовжувач поводиться як дросель (котушка індуктивності, що володіє високим опором змінному току) і пускові струми на вході в генератор значно знижуються.

Як правильно підібрати потужність?
Таким чином, при виборі генератора вам потрібно:
• визначити які прилади ви будете підключати до генератора;
• визначити потужність цих приладів (зазвичай це можна прочитати в інструкції або на самих приладах);
• знати коефіцієнти пускових струмів для цих приладів;
• виходячи з типу приладу і його потужності, розрахувати необхідну потужність агрегату.

Синхронні та асинхронні генератори
Синхронні генератори – володіють більш низькою якістю струму в порівнянні з асинхронними, але, тим не менш, вони придатні для аварійного електроживлення офісів, холодильних установок, обладнання заміських будинків, дач, будівельних об’єктів. Такі генератори більш стійкі до короткочасних перевантажень, але погано захищені від води, пилу і бруду оскільки для охолодження простягають через себе повітря. Основна перевага таких електрогенераторів – вони відносно безболісно сприймають пікові навантаження. Тобто для роботи приладів з реактивним навантаженням (що мають електродвигун) вам вистачить генератора меншою (в порівнянні з асинхронним) потужності.
Асинхронні генератори погано переносять пікові навантаження, але забезпечують підтримку напруги в мережі з високою точністю, тому дозволяють підключати до них апаратуру, чутливу до перепадів напруги (наприклад, медичне обладнання, комп’ютери, інші електронні пристрої). Джерелом електричного струму в них служить залишкова намагніченість ротора. Завдяки цьому принципу асинхронні генератори більш довговічні: вони не вимагають повітряного охолодження і їх корпус повністю закритий і захищений від вологи і пилу. Завдяки несприйнятливості до коротких замикань, такі генератори – ідеальний джерело живлення зварювальних апаратів. Але вони чутливі до перевантажень і не підходять для живлення електроінструментів та інших пристроїв з високими пусковими струмами.

Який двигун вам потрібен?
Двигун – це основна частина агрегату, від його потенціалу залежить, як довго прослужить електростанція. Двигуни бувають бензинові та дизельні. Термін служби агрегату з бензиновим мотором становить приблизно 3 – 4 тисячі годин. Ресурс дизельних двигунів значно перевищує цей показник, та й палива вони споживають менше. Варто відзначити, що дизельне паливо дешевше бензину і не вимагає особливих умов зберігання. Однак електростанції з дизельним мотором в 1,5-2 рази дорожче генераторів такої ж потужності з бензиновим двигуном.
Таким чином, варто віддати перевагу агрегату з дизельним двигуном в тому випадку, якщо планується використання електростанції в якості основного джерела живлення, якщо передбачається тривала безперервна робота, при використанні працюють на дизелі приладів, а також при роботі з приладами потужністю 10-15 кВА. Бензинові або карбюраторні мотори (двигуни внутрішнього згоряння), як правило, використовуються на генераторах середньої та малої потужності. Основні переваги бензинового двигуна в порівнянні з дизельним – це низька ціна і невелика маса.

Види двигунів
Бензинові двигуни з повітряним охолодженням, 3000 об / хв
Моторесурс 1000-2000 м / ч
ПЕРЕВАГИ Найнижча вартість співвідношення ватт / грн., Низький урочень шуму
і вібрації. Резервний або аварійне джерело енергопостачання, при експлуатації
до 100 мотогодин в рік. Або як постійне джерело на період до 2 міс.

Дизельні двигуни з повітряним охолодженням, 3000 об / хв
Моторесурс 2500-3000 м / ч
ПЕРЕВАГИ Удвічі більший ресурс, ніж у бензинових двигунів повітряного охолодження.
Низька реакція на перепад навантажень. Надійний запуск. Аварійний джерело електропостачання
для експлуатації в місцях з відсутністю бензину або для виконання аварійних робіт.

Дизельні двигуни з рідинним охолодженням, 3000 об / хв
Моторесурс 7000-10000 м / год
ПЕРЕВАГИ Швидкий прогрів двигуна перед підключенням навантаження. Надійний запуск. Резервне джерело енергопостачання, при Експлуатації до 1000 мотогодин в рік.
Або як постійне джерело на період до 6-9 місяців.

Дизельні двигуни з рідинним охолодженням, 1500 об / хв
Моторесурс 15000-20000 м / ч
ПЕРЕВАГИ Високий моторесурс. Економічний. Низький рівень шуму і вібрації. надійний запуск. Резервний і постійне джерело постачання на тривалий час (близько 10 і 2 років відповідно).

Збереження палива
Важливо пам’ятати, що тривале зберігання бензину (більше 6 місяців) погіршує його властивості, що може призвести до втрати потужності або навіть поломки двигуна. Не забувайте його міняти раз в 3-4 місяці, якщо не користуєтеся генератором. Дизельне паливо більш стійко до тривалого зберігання.

Генератор для зварювального апарату
Правильний підбір генератора для зварювального апарата повинен враховувати величезну кількість різних даних, таких як максимальний зварювальний струм, потужність, крива струму та ін. Зварювальних аппартах. Пускові струми у зварювального апарата настільки агресивні і миттєві, що плавкі запобіжники генератора не встигають розплавитися і згорає альтернатор. Для простоти і надійності потужність генератора варто вибирати в три рази більшу ніж потужність зварювального апарату. Так само є другий шлях. Перед підключенням сврарочного апарату до генератора викручувати зварювальний струм до мінімуму і тільки після цього підключати до генератора. Варто враховувати, що генератор на 5 кВт готовий витримати зварювальний струм в межах 160А. Збільшення струму вище даного значення збільшує ймовірність виходу генератора з ладу.

Мы можемо запропонувати на прокат Генератор Gerrard GPG3500

ТОВ «Олтек-інжиніринг»
Прокат, оренда электроінструментів в Києві

© ФОП Совайло А.В. - Весь матеріал на сайті авторський. При використанні, посилання на сайт einhell.in.ua обов'язкове!

Увага

По техническим причинам Корзина временно не работает. Свяжитесь с нами по телефону или через форму внизу сайта. Просим прощение за временные трудности